CabaretierPaulSmit6
 

Boeken van Paul Smit - Klik hier om te bestellen

Alles over niets (film + boek + extra dvd)
Deze film nodigt je uit de dagelijkse ratrace los te laten door een geheel andere zienswijze op het leven. Deze eeuwen-oude filosofie uit India heet nondualiteit en is omarmd door o.a. Albert Einstein, Eckhart Tolle, en Ramana. Wanneer je wordt geraakt door het inzicht, kan alles in je leven ingrijpend veranderen... terwijl daar niets voor hoeft te veranderen.

'Alles over niets' bestaat uit:
- een speelfilm (speelduur 70 minuten)
- een boek (184 pagina's)
- een dvd met 14 interviews


Meer informatie: www.allesoverniets.nl
Uitgeverij: Samsara - Prijs: € 29,95
ISBN: 978-94-91411-04-5


   

Verlichting voor luie mensen (5e druk)

Tekst achterflap:
Wat is verlichting? Kun je dat bereiken? Moet je daarvoor iets doen? En word je daar dan ook heel moe van? Gelukkig niet! Er is niets wat je hoeft te doen. Je hoeft geen techniek te leren, je hoeft niet te mediteren, je hoeft er niet voor naar India, je hoeft niet vegetarisch te eten en je hoeft niet eens op je ademhaling te letten!

Verlichting heeft te maken met één eenvoudig, maar radicaal inzicht. Wat dat inzicht is, sla daarvoor het boekje even open. Ik had het ook hier op de achterflap kunnen schrijven, maar ik ben daar gewoon net iets te lui voor... Veel leesplezier!

Paul

Uitgeverij: Samsara
Prijs: € 5,95
ISBN : 978-90-77228-89-0
Uitvoering: paperback, formaat: 110 x 170 mm, omvang: 96 pagina’s


   
Non-dualiteit voor managers

Non-dualiteit voor managers - Paul Smit

Alles in het universum verandert continu en de enige die daar problemen mee heeft is de mens. Of het nu om persoonlijke of zakelijke situaties gaat: we leggen ons vaak maar moeilijk neer bij zaken die anders gaan dan gepland. hoe komt het dat we zoveel moeite hebben om met veranderingen om te gaan? Veel mensen leven met het piekerverstand, met een soort 'Muppets' in je hoofd die constant bezig zijn met kwebbelen, oordelen, verzet, problemen. Zij reageren op iedere situatie vanuit angst, en voeden voortdurend onze twijfel over hoe het leven zou moeten zijn, met veel stress als gevolg.

Non-dualiteit laat zien dat wanneer ons piekerverstand en onze controlezucht verminderen, ons leven natuurlijker, spontaner, creatiever en moeitelozer wordt. Non-dualiteit is de filosofie waarmee Albert Einstein, Ramana Maharshi, William Shakespeare, maar ook comedian bill Hicks zich bezig hielden; vandaag de dag zijn acteur Jim Carrey en auteur Eckhart Tolle bekende non-dualisten. Dit boek is een introductie voor ondernemers en leiders tot deze radicale en tevens bevrijdende filosofie. Vanuit non-dualistisch perspectief wordt gekeken naar authentiek leiderschap, ondernemerschap en verbinding.

Uitgeverij: Samsara - Klik hier voor een filmpje over het boek.
Prijs: € 14,95
Isbn: 978-90-77228-76-0 formaat: 125 x 200 mm, uitvoering gebonden, omvang: 112 pag.

   
Praten over bewustzijn

Praten over bewustzijn - Patrick Kicken & Paul Smit

Stel je toch eens voor dat alles gewoon gebeurt en dat jij je nergens druk over hoeft te maken. Dat alles wat je doet en de keuzes die je maakt, ook allemaal vanzelf plaatsvinden. Dan heb je dus nooit iets fout gedaan en kun je schuldgevoel, angst, stress en frustratie voortaan laten voor wat ze zijn. Lijkt je dat niet heerlijk?

Dit klinkt allemaal misschien utopisch, maar het is de zienswijze van Boeddha, Spinoza, Albert Einstein, Ramana Maharshi en vele anderen. In dit boek voeren Patrick Kicken en Paul Smit openhartige dialogen over de veranderingen in je dagelijkse leven die ontstaan door deze non-dualistische zienswijze. Als het leven een groot spel is waarin wij als schijnbaar 'afgescheiden individuen' slechts een rol spelen, hoe ga je dan om met relaties, verwachtingen, tegenslag, emoties, monogamie, liefde, seks, de dood, ego, geld, stress en schuldgevoelens?

Klik hier voor een interview over nondualiteit van Patrick Kicken met Paul Smit.

Uitgeverij: Samsara
Prijs: € 22,50
ISBN: 978-90-77228-49-4
Formaat: 125 x 200 mm, uitvoering gebonden, omvang: 304 pagina’s

   
Het Kosmisch Plan Het Kosmisch Plan - Paul Smit (uitverkocht)

Het boek "Het Kosmisch Plan" bevat een uitgebreid vraag en antwoord gesprek met Paul Smit over Nondualiteit. In het boek wordt ingegaan op vraagstukken als:


- Wie ben je?
- Waarop loop je rond op deze planeet?
- Wat is verlichting?
- Wat houdt het proces van ontwaken in?
- Moet je positief denken om te   krijgen wat je wilt?
- Wat is de functie van het ego?
- Waarom is het leven een  droom?

A-dvaita betekent geen-twee en is gebaseerd op o.a. de filosofie van Ramana Maharshi, Albert Einstein, Boeddha en natuurwetenschappelijk onderzoek als de kwantummechanica.

   
De 10 Flirtgeboden
Angelique van 't Riet & Paul Smit


Als kind wist je niet beter: flirten was je hele wereld. Moeiteloos en in flow ging je door het leven. Met ouder worden is je wereld steeds ingewikkelder geworden en ben je steeds ingewikkelder gaan doen.

Tijd dus om te ont-wikkelen!
De 10 flirtgeboden zet met een knipoog de regels van het flirten op een rij.

Flirtgeboden

INZICHT | Recensie 'Verlichting voor luie mensen'

Een van de eerste computers werd in 1938 door Konrad Zuse gebouwd. Het apparaat vulde een groot deel van zijn woonkamer, was opgebouwd uit metalen platen en werd aangedreven door elektromotoren. Je kon er sommetjes mee maken. Tegenwoordig bestaan er tablets, niet groter dan een gemiddeld boek en platter dan een luciferdoosje. En wat dat allemaal kan! Fantastisch.

Dezelfde tegenstelling in formaat en inhoud schoot me te binnen bij het lezen van dit boekje van Paul Smit, 'Verlichting voor luie mensen, dat overigens nog kleiner en dunner is dan het zojuist genoemde tablet. Naast de vuistdikke 'Mahabharata' of de 1188 pagina's tellende 'Cursus in Wonderen' verdwijnt het hopeloos in het niet, maar het is een perfect instrument om tot introspectie te komen in de zapcultuur van vandaag. Voor luie mensen, zoals de titel al zegt, maar ook voor mensen met weinig tijd en voor mensen die niet houden van moeilijk doen. Slechts 93 bladzijden heeft Paul Smit nodig om zijn non-duale boodschap over te brengen. Met luchtige voorbeelden uit het dagelijks leven dringt hij snel door tot de oorzaak van ons ongenoegen, de misvatting een persoon te zijn en het inzicht dat het leven ons bestuurt in plaats van andersom. Het ego wordt door hem gepersonificeerd door de twee mopperende mannetjes op het balkon van het Muppet Theatre, en het verlichte inzicht beschrijft hij als het kijken naar een film, ontspannen weggezakt in een comfortabele stoel. Beknopt dus, maar ook vermakelijk, laagdrempelig en niet te vergeten goedkoop! Aangenaam bladerend door Pauls boekje bestaat de kans dat zelfs een niet-spirituele lezer zich eens op het hoofd krabt en de waarheid begint te dagen. En dat het zelfs nog sneller en kernachtiger kan, leert een bezoekje aan de site van Paul Smit (www.paulsmit.nu), waar de cabaretier/zanger/coach in een liedje van 1 minuut 20 dezelfde boodschap brengt.
(Tijdschrift Inzicht, Frans Hasselaar)


NBD|Biblion recensie 'Verlichting voor luie mensen'

Het bereiken van verlichting is voor velen een ultiem doel in het leven, maar dit boekje rekent daar definitief mee af. Het impliceert een streven, een doel van het ego en daar is het non-dualisme juist het tegendeel van. In het dagelijks leven wordt de mens voortdurend geconfronteerd met het ego dat ons allerhande doelen oplegt. Het bevordert de rat-race en leidt tot angsten, onzekerheid en teleurstellingen. Verlichting betekent het loslaten van dit ego. Het besef dat men acteur is in een reeds geschreven script. Alles is bewustzijn en het leven in het 'nu' is daarvoor voldoende. Met deze boodschap leer je niet langer te luisteren naar het ego of de 'muppets in je hoofd en geniet je van het leven, als een toeschouwer in je eigen film. Zie het niet als een methode, maar als een handleiding naar inzicht. Voor een breed publiek geschikt met herkenbare voorbeelden die op humoristische wijze zijn beschreven. Voor een ieder die op zoek is naar zichzelf of gewoonweg de rat-race in de moderne maatschappij zat is. (J.L. Meuleman)


Lekkerlezen | Recensie 'Verlichting voor luie mensen'

Heb jij ook last van Waldorf en Statler in je hoofd? Ooit je leven beschouwd alsof je naar een film kijkt? Wat hebben Sinterklaas en Clarence Seedorf gemeen? Iemand vroeg me ooit wanneer ik helemaal los was van de vele kritische noten waarmee ik mezelf beschouw. “Als ik lees”, zei ik. Hij vroeg me om dan mijn gedachten op te schrijven. Blanco keek ik hem aan. Dan zou het immers een boekverslag worden. Een relaas over de gevoelens, gedachten en handelingen van de personen in het boek. Op zo’n moment verdwijnt mijn “ik”. Nu ik “Verlichting voor luie mensen” heb gelezen, weet ik dat ik op die momenten verlicht ben.

“Verlichting voor luie mensen” is een handzaam boekje. Paul Smit neemt je aan de hand mee bij zijn uitleg waarom we allemaal verlicht zijn. Kennen we immers niet allemaal het gevoel van even helemaal in het NU te zijn, zo’n moment dat de stemmetjes in je hoofd even zonder kritiek zijn, alles lijkt te kloppen? Je bent even verlicht van alle belemmerende gedachten. Het boekje is voor iedereen goed leesbaar. In een paar uur heb je het uit. Smit schrijft in simpele heldere taal. Hij gebruikt veel citaten van Albert Einstein, Shakespeare en andere mensen die verlichting hebben ervaren om zijn verhaal te onderbouwen: “geluk is de afwezigheid van het streven naar geluk”. Als ik dit alles lees, begint mijn geest direct met “ja, maar…”. Zelfs die heeft Smit voorzien en beschreven. Het enige wat ik nog hoef te doen is niets doen en genieten van de verlichting. En dat is geen permanent geluk. Paul Smit schrijft dat je het boek weg kan gooien, nadat je het gelezen hebt. Dat is zonde. Geef het een ander cadeau! (Hilde Roberts)

Non-dualiteit voor managers

NBD|Biblion recensie - Non-dualiteit voor managers
De auteur, trainer, cabaretier en filosoof, wil psychologische en filosofische inzichten vanuit non-dualistisch perspectief bieden. Non-dualiteit is de filosofie met als basis dat alles een is, onder andere te vinden bij Einstein, Spinoza en Shakespeare. Hij maakt onderscheid tussen het functionele verstand, dat vanuit het 'nu' zo goed mogelijk handelt en het piekerverstand, dat als de muppets Statler en Waldorf voortdurend (negatief) commentaar levert. Mensen willen daarmee controle krijgen over hun leven. Het leven is echter een achtbaan, waar je zonder zelf te kunnen sturen - de vrije wil bestaat niet - doorheen gaat. Je kunt het beste genieten van de geheel verzorgde rit met inspanning, zonder moeizame strijd. De auteur behandelt communicatie, creativiteit, leiderschap, competenties en verandergedrag vanuit deze benadering. De tekstuele uitleg wisselt hij af met eenvoudige tekeningen, veel citaten, een rationeel-emotieve analyse en verhelderende schema's. Zo eenvoudig mogelijk probeert hij een veel diepzinniger filosofie toegankelijk te maken. Een boek bestemd voor zelfreflecterende managers.
(NBD|Biblion recensie, Ir. Drs. L.B. Struijk)
Non-dualiteit voor managers

NBD|Biblion recensie - Praten over bewustzijn
Schriftelijke neerslag van radiogesprekken tussen een discjockey bij Veronica en een cabaretier die zich hebben gevonden in het besef van het eenheidsbewustzijn (zie Advaita Vedanta via Boeddha tot en met Eckart Tolle) en de gevolgen ervan voor de moderne mens. Dit eenheids-bewustzijn bevat alles wat er is en wordt vertroebeld doordat we 'inzoomen' op ons ego, met zijn hang naar controle en sturing. Dit leidt tot angsten, frustraties, projecties op anderen en schuldgevoelens. Als we 'uitzoomen' ervaren we dat we niet die individuen zijn, maar dat we gestuurd worden door een hogere zijnsstaat die als ideale volgmodus heeft 'je bent wat er gebeurt'. Dat laatste besef werkt bevrijdend, zie de ondertitel 'Het leven is een grote grap, want jij en ik bestaan niet'. De auteurs bespreken hun persoonlijke ervaringen in het licht van dat bewustzijn, waarbij Kicken ondanks veel herkenning toch meer de aangever is en Smit de inkopper. De opzet maakt het moeilijke thema laagdrempelig, met voor de moderne lezer herkenbare thema's als dood, vreemdgaan, geld, acceptatie en verslaving.
(NBD|Biblion recensie, J. Hodenius)
Non-dualiteit voor managers

Recensie in InZicht
Met het verschijnen van Alles over Niets wordt duidelijk hoezeer het verspreiden van de non-duale boodschap uitgeverij Samsara ernst is. De uitgave is dit keer niet slechts een boek, zoals we van deze uitgeverij gewend zijn, maar tevens een speelfilm en een serie interviews over non-dualiteit, beide vastgelegd op twee dvd’s die smaakvol verzonken liggen in de kartonnen omslag.

In het boek staan veertien korte biografieën van leraren, gevolgd door hun visie op het non-duale gedachtegoed, en op de interview-dvd komen deze personen nog eens terug in gesprekken van gemiddeld tien minuten. Onder hen veel bekende InZicht-namen zoals Hans Laurentius en Joanika Ring, en ook die van InZicht-hoofdredacteur Han van den Boogaard (die samen met Paul Smit de samenstelling en redactie voor zijn rekening nam).

Qua persoonlijkheid en temperament zijn het heel verschillende mensen, maar de inhoud van hun verhaal is gelukkig steeds eenduidig. Een opvallende stem in het geheel is die van Roeland de Looff, die de eenheidsvisie vanuit wetenschappelijke hoek benadert. Zijn uitleg van de energetische eenheid van het materiële en immateriële, en van het voorafgaan van een handeling aan een gedachte, onderschrijft de non-duale filosofie helder en overtuigend.

Maar het meest spectaculaire onderdeel van het project is zonder twijfel de korte speelfilm, waarin vijf dertigers tobben met de gebruikelijke  liefdes- en werkproblemen. In gesprekken en monologues intérieurs worden we deelgenoot gemaakt van hun angsten en verlangens. Door de realistische dialogen en het geloofwaardige spel lijkt het soms alsof de kijker naar een goed geschreven tv-serie zit te kijken. Het enige verschil wordt gevormd door de incidentele gastoptredens van Paul Smit en andere non-duale leraren, die de interactie vanuit het non-duale perspectief becommentariëren. Deze benadering van alledaagse problemen die iedereen herkent, maakt duidelijk dat werkelijke spiritualiteit niet zweverig hoeft te zijn. De film laat simpelweg zien hoe praktisch en verrijkend het kan zijn om te leven vanuit de eenheidservaring.

Paul Smit en Patrick Kicken, samen al een paar jaar actief op radio en podcasts, namen samen met Robert van den Broek en Ismaël Lotz het initiatief tot het maken van deze film. Ze vonden in korte tijd een filmploeg bereid belangeloos aan het project mee te werken, en ook uitgeverij Samsara was direct enthousiast. Dat resulteerde in een heldere en uiterst onderhoudende introductie tot de non-dualiteit. (Frans Hasselaar)


NBD|Biblion recensie - Alles over niets

Na een voorwoord van de samensteller en filmer Paul Smit (1976) en een inleiding door de uitgever, geven veertien spirituele leraren (allen met een website) hun visie over non-dualiteit, ook wel advaita genoemd, een duizenden jaren oude filosofie uit India. Hoewel zij dit vanuit hun eigen gezichtspunt doen, komt een aantal gedachten toch steeds terug zoals 'het ik' bestaat niet, wij zijn één bewustzijn, er is geen eigen wil en het leven gaat zoals het gaat. Het volgen van deze ideeën kan rust geven waardoor er ruimte komt voor liefde en compassie. bijgesloten twee dvd's; een laat op speelse wijze herkenbare situaties zien in het dagelijks leven waarop twee mannen commentaar geven. Op de andere dvd worden de verschillende schrijvers geïnterviewd waardoor er steeds een ander aspect van de advaita belicht wordt. Deze vorm maakt het soms moeilijk te begrijpen gedachtegoed voor zowel leken als ingewijden duidelijker. Dit verzorgd uitgegeven boek is het waard verschillende keren op te pakken en de teksten te overdenken en te verinnerlijken. ruimte bladspiegel; met kleine zwart-witfoto's van de geïnterviewden. (S. Roest-Mouissie)

Alles over niets (2013) on IMDb
Non-dualiteit voor managers